"Herraksi synnytään" v. 1994
otsikkopalkki

  1. Herraksi synnytäänTarjoos kalja kun sulla on töitä
  2. Rakkaus voittaa maailman pahuuden
  3. Ehdottoman vapaa
  4. Itsesuojelusenkeli
  5. Tästäkö minä maksan?
  6. Iso jako
  7. Herraksi synnytään
  8. Tahdon (Häälaulu)
  9. Roppani kaipaa romantiikkaa
  10. Kivisydän
  11. Kaukosäädin
  12. Aina nuori (Synttärilaulu)
  13. Älä luovuta
  14. Ei pöllömpää
  15. Riviministeri
  16. Joku päivä

1994
AXRCD 1077
otsikkopalkkiOn turha kuvitella, että uuden elämän aloittaminen läheisen kuoleman jälkeen olisi yksinkertaista. Itse asiassa Alatalon takki oli aivan tyhjä. "Puutarha"- levyyn hän kirjoitti kaiken, minkä surultaan sai sanotuksi. Mutta työ, vain työ, voi viedä ihmistä eteenpäin. Surutkin täytyy surra siinä jossain vaiheessa. Harri Rinteen kanssa Mikko oli jo valmistellut ennen traagisia tapahtumia ja "Puutarha"- levyä yhteiskunnallista, kantaaottavaa albumia.

Siihen syntyi mahdollisuus, kun heiltä oli tilattu jälleen Valkeakosken Työväenmusiikki-tapahtumaan uusi teos. Näyttelijä Raimo Grönberg liittyi mukaan ja niin nämä kolme toteuttivat "Iso Jako" –kabareen. Se oli laulua ja tekstiä yhteiskunnan jakautumisesta kahtia tiedon, rahan ja vallan suhteen. Tämä tulevaisuutta tarkastellut näyttämöteos on osoittautunut valitettavan todeksi. Myös tuleva pääministeri Lipponen oli katsomassa kabareeta. "Ei liene ollut vaikutusta", sanoo Alatalo, "vaikka hän pitikin kuulemastaan".

Iso jako, vaurauden ja vallan siirto kansalta yläluokalle on tapahtunut, kuten kabareessa varoitettiin. Noihin aikoihin oli pankkeja tuettu kansan rahoilla vajaa 100 miljardia. Kansa puristi nyrkkiä taskussa, mutta kukaan ei noussut barrikadeille. "Ihan tottahan se on" todettiin "Iso Jako"- kabareesta, mutta sen enempää ei lauluilla ole vaikutusta talouselämän rautaisissa pihdeissä. Edes keskustelua tasa-arvosta ei saatu aikaan. Tosin pari työväenlehteä kommentoi kabareeta ja kehui sitä visionääriseksi (Demari ja Viikkolehti).

Mikko vaipui pettyneenä syvään masennukseen. Hän oli käynyt suuren surun läpi henkilökohtaisessa elämässään, nyt myös taiteellisesti. "Luulen, että Iso Jako kerta kaikkiaan oli väärien miesten tekemä. Jos joku "rock-taiteilija" olisi pystynyt tekemään saman stipendillä, ainakin rock-kriitikot olisivat heränneet. Ehkä sillä ei kuitenkaan olisi ollut suurempia vaikutuksia. Iso ratas oli jo lähtenyt pyörimään kohti kovaa markkinataloutta." Näin lauluntekijä vuosia myöhemmin. "Onko musiikilla ylipäänsä muuta kuin hovinarrin tehtävä?"

Audiovoxin tuotantopäällikkö Ilkka Vainio piti koko "Iso Jakoa" aivan turhana projektina iskelmän saralla. Hän varoitti Mikkoa, ettei tuollainen musiikki myy tänä päivänä, kun radiossa lauletaan vain pelkkää "lal-lal-laa-ta". Hän oli kyynisyydessään valitettavan oikeassa. Sen verran hän kuitenkin arvosti Alataloa lauluntekijänä, että suostui pitkin hampain julkaisemaan kabareen lauluja nimellä "Herraksi synnytään". Nimibiisi kertoo siitä, että säätykiertoa ei kohta taas ole. Rikkaiden lapset koulutetaan eliittikouluissa, köyhien lapset missä milloinkin. Tulevaisuus on vahvoilla ja rikkailla.

"Leipäjonoja ja sirkushuveja" kertoi solidaarisuuden lopusta, siitä, kuinka aatteeton lauma on täynnä yksinäisiä, omaa etuaan ajavia. "Riviministeri" puhui siitä, kuinka kolmen ministerin voimalla talouselämä tekee rautaiset päätökset. "Tarjoos kalja, kun sulla on töitä" kertoi siitä, kun kaverille ei jätetä mitään, ne tehdään ylitöinä pois. Luonnollisesti yhdestäkään laulusta ei tullut hittiä, eivätkä ne soineet radiossa. Kaukana oltiin niistä päivistä, kun Irwin lauloi sävelradiossa: "Haistakaa paska koko valtiovalta".