01 cdkansi

Mikko Alatalo parhaat 52 suosikkia

PARHAAT – 52 SUOSIKKIA

1 CD

 1. Viivy vielä hetki
 2. Tytöt tahtoo pitää hauskaa
 3. Hän hymyilee kuin lapsi
 4. Duunari
 5. Ajolähtö
 6. Hasardi
 7. Ihmisen ikävä toisen luo
 8. Maalaispoika oon
 9. Kiiminkijoki
 10. Kuplettipotpuri: Saara-Rokkilaulaja-Kaunis mies- Vicky Lee-Vesilasi,vessanavain,heiniä paali-Mummoni ja moukarinheitto-Rikoo on riskillä ruma-Maailmanlopun meininki-Pelkkää kurjuutta-Kaikilla mausteilla-On kamat luotu kiertämään
 11. Suojelusenkeli
 12. Minna
 13. Jos sä menet Lappiin
 14. Milloin viimeksi mä kerroin sulle
 15. Anna mulle yksi yö
 16. Mä lähden maalle Juice ja Mikko
 17. Alkukesän pehmeinä öinä
 18. Hyasinttien aika
 19. Lapin yö
 20. Yhdentoista virran maa

2 CD

 1. Vielä maalaispoika oon
 2. Pohjoisen laulu
 3. Leuhkat eväät
 4. Kissanpentu
 5. Per Vers (live*)
 6. Toimikerhon Keijo
 7. Sielunmiljonääri
 8. Puutarha
 9. Taksimiehen poika
 10. Kuudes ikkuna
 11. Kiiminkijoen rannalla
 12. Syli
 13. Bodattujen sielujen talo Marstio&Costello
 14. On kotipiha hiljainen
 15. Lanteet, sydän ja pää
 16. Kun isojoki tulvii
 17. Kotisaunan lauteilla
 18. Avoin maisema
 19. Anna mulle lovee
 20. Taitaa tulla kesä
 21. Ikävä Jussia
 22. Jumalan juoksupoika

ALRCD 052

Uusin levy - Mikko Alatalo parhaat 52 suosikkia on eräänlainen soundtrack Tuomas Marjamäen Kirjaan ’Hän hymyilee kuin Mikko.’ Kun lukee kirjaa, voi samalla kuunnella kirjassa mainittuja lauluja joko tältä levyltä tai tämän levyn Spotify-versiosta. Muuten tämä tupla-CD saattaa jäädä Mikon viimeiseksi lajissaan. Tuplalevy on todella kattava ’Parhaat’-albumi, viimeinen testamentti. Mutta aina jää jotain pois, kun Mikko on tehnyt Harri Rinteen kanssa 600 levytettyä laulua ja yksinkin yli sata. Levyn masteroija Tommi Liuhala kirjoittaakin:
Tällä tuplalevyllä kuulette vain pienen osan Alatalo-Rinteen tuotannosta. Silti tämä on oiva läpileikkaus, jossa on tuttuja klassikoita, mutta myös hieman unohtuneitakin mestariteoksia.
Jos joku on surullinen jonkun laulun puuttumisesta, voin kertoa: Mikko on pyytänyt minua masteroimaan 10 CD:n kokoelman 2021 juhlavuoden kunniaksi. Siellä kuuluvat myös parivaljakon ikimuistoiset kupletit kokonaan, jotka ovat tällä kokoelmalla vain potpurina tilanpuutteen vuoksi. Aika kulkee nopeasti. Maalaispojasta on 45 vuotta. Kun sain tehtävän masteroida näitä lauluja, mietin, miten korjata aikaan liittyviä ääniteknisiä virheitä? Miten on säilynyt musiikin taiteellinen merkitys? Helpotuksekseni havaitsin, että musiikin koskettavuus on edelleen läsnä. Äänikuvaltaan laulut vaihtelevat, mutta sellaista on elämäkin.

Tv-töistä ja politiikasta huolimatta musiikissa on Alatalon tekemisen ydin. Laulujen sävyt säntäilevät kupleteista rakkauslauluihin, yhteiskunnallisista kannanotoista intiimiin eläytymiseen. Tyyleissään Mikko ja Harri laajensivat vaikutteensa rockista countryyn ja iskelmään. Tuotannossaan kaverukset ovat kulkeneet Toivo Kärjen viitoittamaa tietä: määrästä syntyy laatua. 

Mikon ja Harrin laulujen voima on niiden monipuolinen maailmankuva ja tunnesävyjen vastakkaisuus. Ne yhdistävät ironian ja intohimon, rumuuden ja romantiikan, itkun ja ihastuksen, älyllisen ajatusleikin ja taivaita syleilevän antautumisen. Parhaimmillaan Alatalon ja Rinteen musiikki voi koskettaa päätä, sydäntä ja selkäydintä. Tällä 52 laulun kokoelmalla te todella kuulette sen.

Tämän kokoelman kansivihkossa on Mikon yhteistyökumppanin Juice Leskisen harvinainen haastattelu vuodelta 2003. Siinä Juice muistelee: Mikko alkoi tehdä 1974 omaa soolouraa, kun minä häntä rohkaisin. Mä sanoin, että meillä on jo niin paljon biisejä, kyllä sä voit tehdä yhtä hyvin ittekin. Soitin minä vielä Mikolle tv-uutisiin, kun Coituksella oli 300 keikkaa vuodessa, että heitä kravatti naulaan ja tuu miesten hommiin soittaan bassoa. Se oli jo alkanut tehdä soololevyä. Onhan se ihan uskomaton laulaja. Kuuntele vaikka sen falsetteja Per Versissä. Mä heitin sille herjaa, että se on varmaan ollut jossain sonnien kuohinnassa. No, onhan sillä poikia! (Per Versin konserttiversio on 2 CD:n biisi 5)

Mikon lauluntekokumppani Harri Rinne taas kertoo: Mikon kanssa on ollut hienoa tehdä lauluja erityisesti siksi, että hän ei ole pysähtynyt entiseen, vaan on ollut aina valmis aloittamaan nollapisteestä. Esimerkiksi kymmeniä rakkauslauluja, jokaisessa jokin uusi asia, sävy, näkökulma. On siinä kaksi aikuista miestä puhunut teemasta enemmän kuin säkillinen perheterapeutteja Olemme timantin metsästäjiä. Se, kuinka suuren raakatimantin löytää, se on herrassa, mutta sen hiominen on ammattitaitoa. Muutama raakatimantin pilaaminen on tapahtunut urallamme, mutta usein olemme myös onnistuneet. Varsinkin suuret ikäluokat kyllä tietävät, mistä riimittelemme, kun ystäviä kuolee ympäriltä tai rakkaus ei kestä enää kolmannessakaan avioliitossa.