IKÄVÄ JUSSIAotsikkopalkkiMikko Alatalo on taas yhdessä Harri Rinteen kanssa kirjoittanut uusia lauluja. Näistä 30 on kelpuutettu Alatalon tulevalle tupla-albumille 'Viimeinen juna'.

IKÄVÄ JUSSIA on Alatalo-Rinteen muistelma Tampereen Otavalankatu 8:sta, jossa miehet nuorina opiskelijapoikina yhdessä Juice Leskisen kanssa virittelivät suomenkielistä rock-musiikkia. Tuo Harrin asunto oli tapahtumapaikka, jossa Juicen muistelmien mukaan 'tehtiin lauluja, juotiin viiniä, pidettiin tyttöjä hyvänä ja käytiin tiukkoja keskusteluja Suomen tulevaisuudesta.' Otavalankadulla kävi monenlaisia tulevaisuuden vaikuttajia diggailemassa Juicea, Harria ja Mikkoa, mm. Harrin luokkakaveri, nuori lakitieteen opiskelija, muuan Sauli Niinistö. Ja monet monet muut. Oli historian siipien havinaa, että pojat perustivat Coitus Int-bändin ja saivat levytyssopimuksen Love Recordsille. Siitä lähti liikkeelle Manserock.

Nyt tuo Otavalankadun talo puretaan suuremman kerrostalon tieltä. Ilmassa on nostalgian makua ja myös kaipuuta menneestä 70-luvun luovasta ilmapiiristä.
Mikko laulaa tuosta kadonneesta ajasta. Mr. Tabourine man-tyyppisen 12-kielisen kitaran soittaa Kalle Alatalo, yksi Mikon soittajapojista. Laulaja itse vetää dylanmaista huuliharppua pastissina Blowin' in the windille ja muille 60-luvun protestilauluille. Aivan kuin Dylanin bändilevyillä myös Hammond soi lämpimästi. Teknokomppia ja syntsamattoja ei ole, biisi on soitettu ihan elävien soittajien kädestä, rytmin takuumiehenä 'elävä rumpalilegenda' Anssi Nykänen.

Tulevalla 'Viimeinen juna'-albumilla tullaan kuulemaan ehtaa kantria, vieraana mm. Nashvillen soittolistoilla menestynyt oululaislähtöinen kitaristi Larry Peninsula. Mutta niitä lauluja saamme kuulla myöhemmin, ensi vuoden puolella. 'Laulujen tekeminen on niin syvällä sydämessä, ettei sitä voi lopettaa edes näin vanhana', sanoo Alatalo. 'Ja paras tae dokumentoida laulut on nauhoittaa ne ja laittaa vaikka suoratoistoon. Niin ne ovat olemassa jälkipolvillekin'.


IKÄVÄ JUSSIA | Säv. & san. Alatalo – Rinne | Pieni Mediatalo | Julkaistu 8.11.2017


 SUBSCRIBED UNSUBSCR