"Elävänä Pispalassa" v. 1980

otsikkopalkki

Elävänä Pispalassa

 1. Parempaa hyvää ja pahempaa pahaa
 2. Kyllä sitä ny ollaan niin neekeriä, että
 3. Selvää kieltä 80-luvulla
 4. Luojan lahja discomaailmalle
 5. Kyllä mää tierän
 6. Hiekkaa, arabeja ja B-oikeudet
 7. Tappajahaitaristi
 8. Guano
 9. Luottamus-illan huumaa
 10. Surullinen rakkaustarina
 11. Plutonium on ikuista
 12. Tampere
 13. Tampereen yöt
 14. Hän hymyilee kuin lapsi
 15. Ja elämä voittaa
 16. Maailmaan
 17. Kaunis mies

1980
HILP 143

otsikkopalkki

Seuraava levy olikin jo historiaa. Suomessa on harvoin tehty onnistuneita live -levytyksiä, puhumattakaan siitä, että lauluntekijä heittää lauluillaan ja välispiikeillään stand up-komiikkaa. Pispala -levy on vieläkin monien Mikko-fanien suosikki, eräänlainen kulttilevy. Sitä on kysytty CD-muotoon, sen vitsejä ja lauluja osaavat monet ulkoa, vieläkin.

Idea lähti Harri Rinteeltä. Tehdään lyhyitä lauluja ja väliin hauskoja puheita, ajankohtaisia satiireja ja ironiaa. Vaikea alue Suomessa. Richard Pryor, Eddie Murphy, Chevy Chase ja monet muut olivat tehneet sitä Amerikassa! Mutta Suomessa stand up -koominen trubaduuri oli uutta tuolloin. Mikko äänitti levyn osittain Pispalan Pulteri -ravintolassa, mutta enimmäkseen ympäri Suomen opiskelija-kuppiloissa, mm Helsingin Ostrobotnialla. Opiskelija-yleisöt olivat riittävän "fiksuja" ja "nopeita", kuten laulaja itse tuolloin totesi.


Mikko

Mikko on parhaimmillaan elävän yleisön edessä. Kuva vuodelta 1980.

Levyn äänitti 2-raita Revox -nauhurilla Mikon roudari Jokke Front. Urhoollinen suoritus sinänsä. Mitään ei voinut korjata. Yleisömikit vain auki ja kaikki meni nauhalle virheineen päivineen. Levy oli täynnä elämää ja kiihkeää keikkatunnelmaa, myös bändin kanssa tehdyt jaksot, kuten Cloverin ja Doobie Brothersin biisit. Mutta näihin aikoihin Alatalo alkoi itsekin huomata, että vaikka hän oli ollut soittaja jo 60-luvun koulubändeistä lähtien, silti parhaimmillaan hän oli "Rautavaara-pohjalta" – vain mies ja kitara lavalla ja yleisö mahdollisimman lähellä, suorassa vuorovaikutuksessa. Kansantrubaduurin mantteli alkoi häämöttää.

Tuohon aikaan mukana oli kuitenkin "tappaja -haitaristi" Masi Luoma. Mikko oli kehottanut Masia opettelemaan haitarinsoiton, koska se oli helpompi roudata pubikeikoille. Alussa Masi melkein tappoi soitollaan.

Suurin hitti live -levyltä tuli biisistä "Kyllä sitä ny ollaan niin neekeriä, että...". Alun perin satiiriksi suomalaisten rotuennakkoluuloista tehty laulu kääntyi itseään vastaan. Eräs afrikkalainen opiskelija sanoi pihan lasten kiusaavan häntä laulun sanoin.

Pispala-levy myi 24 000, siis melkein kultaa. Monet ratkiriemukkaat rallit ja vitsit, kuten "Luottamusillan huumaa", "Guano", "Kyllä mää tiärän", "Hiekkaa, arabeja ja B-oikeudet" ja "Plutonium on ikuista" saivat yleisön vääntelehtimään tuoleillaan. Levyltä heijastuu suuri tekemisen riemu, keikalla olemisen ilo. Alatalo alkoi löytää kansanviihdyttäjän linjaansa. Samalla hän etääntyi kauemmaksi "rock-ymmärtäjistä".