"Eläimiä Suomalaismetsissä" v. 1981
otsikkopalkki

 1. Utsjoki-KevoEläimiä Suomalaismetsissä
 2. Nakke Nakuttaja
 3. Hullu rumpali
 4. Reijo Rotta
 5. Siilin turkki
 6. Eläinten olympialaiset
 7. Seimestä seimeen
 8. Hassu joulupukki
 9. Isä, kerro mulle
 10. Mummoni ja moukarinheitto
 11. Hiljaa hiljaa maitotyttö
 12. Taitaa tulla kesä
 13. Joka sydän käy
 14. Lasten oma hyeena
 15. Känkkäränkkä
 16. Halivuud
 17. Mistä minä oon tullut?
 18. Eläimiä suomalaismetsissä

1981
HILP 151otsikkopalkki

Mikon ensimmäinen lastenlevy on todellinen tuhkimotarina. Levy tehtiin alun perin puolivitsinä ja kuitenkin se lopulta myi 47 000 kappaletta eli melkein platinaa. Levyltä nimittäin ponkaisi kansakunnan muistiin pysyvästi "Känkkäränkkä" -niminen noita. On tavallaan ironista, että Alatalolla on sama kohtalo kuin Georg Malmstenilla. Malmsten teki monia kauniita rakkauslauluja Leiloille ja muille naisille, niin Mikkokin Minnoille ja Saaroille. Parhaiten Malmsten kuitenkin muistetaan "Mikkihiiri merihädässä" -laulusta ja Mikko taas "Känkkäränkästään".

On kokonainen sukupolvi 1980-luvulla syntyneitä ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, että on ollut Alataloa ennen Känkkäränkkää. Laulua toivotaan jopa diskoissa, pubeista puhumattakaan, kun jengi on puolilta öin tarpeeksi känkkäränkkänä. Känkkäränkkä on kuin Grimmin sadut: ei pelkästään lapsille, vaan aikuistenkin satuhahmo jo monessa sukupolvessa.

Alun perin satuhahmo, ilkeä pikkunoita, syntyi kirjailija Maija Lindgrenin ja piirtäjä Annami Poivaaran kynästä. Alatalo - Rinteen laulujen kautta noitahahmon maine vain kasvoi ja mm. Tampereen Komediateatteri on tehnyt yhden täysmittaisen ja neljä minimusikaalia täysille katsomoille tuosta lapsia kiusaavasta vintiöstä pohjautuen Alatalo - Rinteen lauluihin.

Toki Mikon lastenlevyltä löytyi muitakin meneviä kappaleita, kuten "Eläinten olympialaiset" ja "Hassu Joulupukki". Sukupuolivalistusta annettiin laulussa "Mistä minä oon tullut?". Koskettava on Mikon ja Jaska-pojan duetto "Isä, kerro mulle" . Bravuurina äänenkäytöstään Mikko laulaa vanhan Danny Kaye -klassikon Nakke Nakuttaja (Woody Woodpecker) sekä riemukkaan Pelle Miljoona -imitaation "Reijo Rotta".

Kuriositeettinä levylle laitettiin alun perin interviisu-karsinnat voittanut "Taitaa tulla kesä". Sopotin festivaaleille ei Mikko koskaan päässyt. Ne peruttiin, kun Lech Walesa aloitti Puolassa lakon Solidaarisuus-liikkeensä kanssa. Lakollahan oli maailmanhistoriallinen merkitys, sillä siitä alkoi Itä-Euroopan muutos. Ei siinä yksi laulu paljon paina. Esko Koivumiehen säveltämästä " Taitaa tulla kesä" -laulusta tuli kuitenkin evergreen Suomessa ja myös Virossa Reet Linnan käännöksenä "Kätte joudnud suvi".