Juice Leskinen & Mikko Alatalo "Klassikoiden ilta" v. 2005
otsikkopalkki

klassikoiden ilta isoCD 1

 1. Prologi: 11 Virran maa
 2. Luonas kai olla saan
 3. Per Vers, runoilija
 4. Siellä mistä minä olen kotoisin
 5. Viidestoista yö
 6. Syli
 7. Norjalainen villapaita
 8. Mä en jaksa enää tanssia
 9. Ihmisen ikävä toisen luo
 10. Mies, joka rakastaa itseään
 11. Mä lähden maalle
 12. Hän hymyilee kuin lapsi
 13. Syksyn sävel
 14. MEDLEY: Kiiminkijoki - Juankoski - Here i Come-Ajolähtö-- Rakkauden ammattilainen - Leuhkat eväät - Pilvee - Hasardi - Ei elämästä selviä hengissä

CD2

 1. Maalaispoika - Marilyn - Do You Wanna Dance
 2. Klovni heittää veivin
 3. Odysseus
 4. Voi jospa jostain
 5. Mies menneisyydestä
 6. Yhdentekevää
 7. Vaiti, aivan hiljaa
 8. Hengitä sisko
 9. Hieno nainen
 10. Tytöt tahtoo pitää hauskaa
 11. Matkasoittajat
 12. Anna mulle lovee
 13. Rock´n´ Roll´n´ Blues´n Jazz
 14. Maamme
 15. Ja yleisö kiittää
 16. Yksinäinen cowboy

2005
HOTCD-016MJotsikkopalkki

LIVETUPLA CD

Juice Leskinen ja Mikko Alatalo julkaisivat yhteisen cd:n ”Klassikoiden ilta” helmikuussa 2005. Levyllä voi kuulla ”Senaattorin” ja ”boheemin” yhdessä konserttilavalla. Ja aivan kuten nimi sanoo, luvassa on todellisia klassikoita. Jo miehet ovat klassikoita sinänsä, mutta mitä arvelette
biisilistasta: 15. yö, Hän hymyilee kuin lapsi, Syksyn sävel, Ihmisen ikävä toisen luo, Norjalainen villapaita, 11 virran maa, Luonas kai olla saan, Ajolähtö, Rakkauden ammattilainen, Syli, Juankoski here I come, Leuhkat eväät, Ei elämästä selviä hengissä, Tytöt tahtoo pitää hauskaa, Marilyn, Maalaispoika… jne jne. Listaa voisi jatkaa. Kyseessä on nimittäin tuplalevy, biisejä lähes neljäkymmentä.

Silti ”manserockin” veteraaneilla oli runsaudenpulaa valitessaan konserttiohjelmistoaan. Juice on tehnyt yli 2000 laulutekstiä, Alatalokin Rinteensä kanssa yli 600 levytettyä biisiä. Valitse nyt siitä sitten. Jos äijät olisivat heittäneet kaikki hittinsä, konserttiin olisi pitänyt järjestää päivälliset ja juomingit väliajalla, ellei yleisölle niin ainakin laulajille. Konsertti olisi kestänyt Wagnerin teosten
luokkaa.

Mikä parasta, levy ei kuulosta ”liveltä” huonossa mielessä. Monestihan konserttilevyt ovat kovin kalseita ja kaikuisia akustiikaltaan. Nykytekniikalla ”nuorukaisten” musisointi on kuin studiossa äänitettyä.
Juicen ja Mikon klassikoita soittaa ”Coitus Intin Jälkeiset”-niminen ryhmä. Kyse on samoista alle kolmikymppisistä nykyrockin taitajista, jotka soittivat myös keväällä 2004 ilmestyneellä ”Senaattori ja boheemi”-levyllä.

Oman mausteensa tuo nuorista naisista koostuva jousi- ja huiluryhmä ”Henrikin enkelit”. Ryhmän ainoa mies, ykkösviulisti Henrik Perello johtaa. Jari Puhakan ja Jyrki Niemen jousisovitukset ovat todella maukkaita. Esimerkiksi rockissa ”Matkasoittajat” hartsi pölisee kuin muinoin jousirockbändi ELO:lla.
Juicen ja Mikon klassikot saavat aivan uuden ilmeen, kun niissä on intiimit jouset. Ne eivät ole Mantovani-viihdettä, vaan tuovat näkemyksellisiä, uusia ulottuvuuksia näille kansan rakastamille biiseille.

Tuntuu kuin tuona marraskuun konsertti-iltana Tampere-talossa kaikki olisi loksahtanut kohdalleen.

Juice laulaa kuin elämänsä kunnossa. Hänen äänensä täynnä lämpöä ja tulkinnassa on kiirehtimä-töntä viisautta. Koska vanha mestarikin panee parastaan, innostuu Alatalokin falsetteineen rokkivuosiensa suorituksiin. ”Per Vers” ja ”Anna mulle lovee” kulkevat kuin ennen 70-luvulla Kummeli-Silvennoisen kanssa keikoilla. Tottakai ”Syli” ja ”Ihmisen ikävä” irtoavat tutun herkästi kuten maestrolla irtoavat ”Syksyn sävel” ja ”15.yö”.

On aivan kuin kaverukset olisivat kirittäneet toisiansa aina vain parempiin suorituksiin. Tunnelma oli kuin iltahartaudessa. Salintäyteinen yleisö oli haltioissaan ja loppuaplodeilta ei ollut kenelläkään kiire kotiin.

Näillä kahdella CD:llä voit kuulla tuon ikimuistoisen illan tunnelmat! Aplodeja ei ole tosin jätetty koko pituudeltaan. Eihän niitä halua kukaan kuunnella, vaan itse mestariteoksia. Kakkos-cd:n lopussa annetaan pieni näyte siitä, miten suomalainen yleisö osaa kiittää rakastamiaan taiteilijoita.

Valitettavasti Juicen monet hauskat jutut yhdessä Mikon kanssa on ollut pakko leikata cd:ltä tilan puutteen vuoksi. Ne teidän täytyy vain arvata, kun tunnette Juicen. Pitäisi julkaista DVD, että saisimme muutaman valikoidun otteen myös Leskisen verbaliikasta.

Tärkeintä ovat kuitenkin itse biisit. Mukana on myös muutama vähemmälle huomiolle jäänyt helmi kuten ”Vaiti, aivan hiljaa”, ”Voi jospa jostain”, ”Yhdentekevää” tai ”Hengitä sisko”. Uuden ”Senaattori ja boheemi”-albumin biisejä on myös levyillä.

Kaiken huipuksi yleisön pyynnöstä kaverukset tekivät kaksi bonusbiisiä. Toinen on nykyversio biisistä ”Klovni heittää veivin” ja toinen legendaarisesta ”Odysseuksesta”. Jälkimmäinen biisihän on alun perin Pentti Penninkilammen laulamana ”Per Vers, runoilija”-albumilla. Se on kuitenkin Juicen teksti ja Mikon sävellys. Melodiantekijä on aina halunnut myös itse tulkita huiman klassikonsa ja nyt siihen tarjoutui mahdollisuus. Henrik Perellon jousisovitus on todella ”cool” arpeggioviidakkoineen ja pizzicato-osineen.

”Rock'n roll'n blues'n jazz” on näytteenä Levin ”rytinäkeikalta” hieman eri kiertuekokoonpanolla.

Muut nauhat Lapin keikoista jäävät historian arkistoihin -ainakin toistaiseksi.

Tosifanit ovat kyselleet parivaljakon viime syksynä Domuksen opiskelijaboksissa nauhoittamaa singlebiisiä ”Yksinäinen cowboy”. Nyt tämä vanhalle rikospaikalle tehty paluu on kakkos-cd:n bonuksena.

Juice ja Mikko ovat kosketelleet Suomen kansan sieluja kumpikin yli kolmekymmentä vuotta. Vielä he eivät kuitenkaan ole vetäytyneet vanhuuden lepoon.

Siitä osoituksena oli jo ”Senaattori ja boheemi”-levy keväältä 2004. Jotkut luulivat, että albumi on pelkkää vanhan kertausta, mutta siinä he erehtyivät. Manse-rockin veteraanit osasivat vielä tehdä uusia, koskettavia ja hauskoja lauluja.

Nyt kaverukset ikään kuin pisteenä iin päälle kruunaavat vuoden yhteistyönsä ainutlaatuisella ”Klassikoiden ilta”-levyllä. Kuulemme vanhat hienot biisit uusina, aikuisten miesten äänenpainoilla laulettuina versioina. Kyseessä on todella elämänkertalevy.

Pia Temisevä, promoottori

PS. Jotkut ovat ehkä nähneet Klassikoiden illan myös tv-2:sta. Älkää surko, DVD on suunnitteilla jouluksi 2005. Siinä voitte nähdä ja kuulla myös tv-lähetyksestä pois jääneet klassikot tuosta ikimuistettavasta illasta. Mukaan mahdollisesti tulee myös Juice ja Mikko-dokumentti, haastatteluja, taustatietoja ja diskografiat.


TARINAA JUICEN JA MIKON YHTEISESTÄ TAUSTASTA

Kaikki alkoi, kuten monet tietävät, vuonna 1972. Juice tapasi ensin Mikon ja sitten Harri Rinteen. Se muutti kaikkien kolmen elämän. Otavalankadun opiskelijaboksissa syntyi suomenkielinen rock (yhdessä toisaalla runoilevien Hectorin ja Dave Lindholmin tuotosten kanssa). Juice kertoo: ”Keräännyimme Harrille filosofoimaan, soittelemaan ja joskus juopottelemaankin. Harri oli kirjoi-tellut runoja, Mikko taas soitellut Oulun seudulla bändissä. Heiltä opin paljon, vaikka koko ajan väitinkin vastaan. Kitaransoittoni perusteet ovat Alatalolta opitut. Teimme ankarasti töitä, loimme biisejä ja nauhoitimme niitä. Luoja tietää, mikä määrä energiaa tuonikäisistä löytyy…”

Mikko kysyi opiskelijakaveriltaan Matti Ijäkseltä, mihin demonauhat kannattaisi lähettää. Tuleva elokuvamies suositteli Love Recordsia. Levytyssopimus tehtiin. Loppu on Suomi-popin historiaa. Lp ”Juice Leskinen ja Coitus Int” kolahti opiskelijapiireihin syksyllä 1973. ”Marilyn” oli lista-ykkönen ja viilsi läpi koko kansan tajunnan kesällä 1974. Mikon debyytti ”Mä maalaispoika oon” nousi listojen kärkeen keväällä 1975. Tuli Juicen, Coituksen ja ulkojäsen Mikon menestyslevy ”PerVers, runoilija”. Vuonna 1976 äänitettiin Ruotsissa duettolevy ”Juice ja Mikko” ja tehtiin yhteiskiertue. ”Välikausitakki”-lp-projekti toi miehet vielä yhteen, mutta sitten kaverukset lähtivät omille teilleen.

Juice perusti bändejä, kiersi Suomen moneen kertaan ja teki loistavia levyjä (mm.Taukotrilogia). Hän kasvoi Suomi-rockin isähahmoksi. Hänestä tuli Suomen kielen uudistaja ja rock-sukupolven kansallisrunoilija, kirjailija ja pakinoitsija. Hän on tehnyt yli 2000 laulutekstiä itselleen ja muille. Hän on risteillyt Saimaalla Kaurismäen elokuvassa. Hän on kääntänyt oopperoita ja hänen laulujaan on sovitettu sinfoniabändeille. Hän on nykypäivän Taata Sillanpää, jolta kysytään, jos halutaan tietää.

Mikko kirjoitti maaseutulaulujaan (mm. Siirtomaa-Suomen laulut) ja voitti neljä kertaa Syksyn sävelen. Hänestä tuli jokaisen suomalaisen tuntema, maalaiskylien ja lähiö-Suomen 'vävypoika' ja trubaduuri. Harri Rinteen kanssa hän on tehnyt yli 600 levytettyä laulua. Muillekin Mikko on tehnyt tekstejä, joista kuuluisimmat ovat ”Jäätelökesä” ja ”Hymypoika”. Mies on tehnyt myös mittavan televisiouran aina tv-uutisista Iltatähden, Hittimittarin, Jukeboksin ja Rififin kautta Tammerkosken sillalle.

Vaikka 'vanhat starat' silloin tällöin tapasivatkin, yhteistyötä ei juuri tehty. Toki he vierailivat toistensa tv-ohjelmissa ja levyttivät vuonna -86 laulun ”Yhdentekevää”. Uudella vuosituhannella kaverukset ajautuivat jälleen yhteen. Siitä tuloksena ovat nyt studiolevy ”Senaattori ja boheemi”, yhteinen kiertue ja tuplalive-cd ”Klassikoiden ilta”. Ja mahdollisesti dvd myöhemmin!
otsikkopalkki