"Kantri" v. 2001
otsikkopalkki

 1. Kantri 2001Vielä maalaispoika oon
 2. Kiiminkijoen rannalla
 3. Peninkulmin Pohjanmaata
 4. Jodl-ei, naista ei
 5. Levoton mies
 6. Hehtaareittain sydänsuruja
 7. Pikkuriikki
 8. Lemmensiskot
 9. Tyttö Pohjanmaan
 10. Kiiminki-Helsinki Rock'n roll
 11. Rinta rinnan
 12. Oon niin yksinäinen
 13. Junantuomat
 14. Maaseutu ja pohjoinen
 15. Pirunviulu
 16. Viiskyt vuotta yhdessä
 17. Kaupunkicowboy
 18. Kantritanssi
 19. Suomi-neito #3

 20. Rakkauden vaiheet

2001
ALRCD 024

otsikkopalkkiCountry & western- musiikki oli Alatalolle tuttua jo 60- luvulta. Hän sai ainutlaatuisen tilaisuuden käydä koulupoikana muutaman kesäviikon Texasissa Lionien stipendillä. Tuona aikana hän ihastui Bob Wills- tyyppiseen western swingiin ja myös muuhun kantrimusiikkiin kuten banjo- ja viulupohjaiseen bluegrassiin. 1970- luvulla Mikko levyttikin bluegrass-lauluja yhdessä Vanha Isäntä- yhtyeen kanssa (mm. Lättähattublues).    
V. -1998 Alatalo teki Pentti Teräväisen kanssa viisiosaisen radio-ohjelmasarjan suuren lännen musiikista. Tuo ohjelmasarja tuli ulos n. 30 paikallisradiossa. Kaverukset vierailivat Texasissa, Tennesseen Nashvillessä ja Memphisissä, legendaarisella Sun Studiolla ja Elviksen Gracelandissa. New Orleansin cajun-katu Bourbon Street oli viimeinen etappi. Mikko sai uuden kipinän kantriin ja hän alkoi valmistella kunnianhimoisesti "oikeaa" kantrilevyä.

"Kantri" onkin Suomessa ennenkuulumattoman laaja, 20 laulun kokoelma kantrin eri tyylejä. On western swingiä, kantrirockia, bluegrassia, tex-mexiä ja jopa cajun-sävyjä. Alatalo ja Rinne tekivät 16 uutta kantribiisiä ja käänsivät neljä jenkkiklassikkoa: kaksi Alan Jacksonin biisiä sekä Asleep at the wheel -yhtyeen luvalla pari western swing -juttua.
Kantrikundi
6-vuotias lehmipoika. Erkki-setä oli lähettänyt Amerikasta aidot lännenvaatteet. Elettiin 50-lukua. Sieltä lähti Mikon Kantriharrastus.

Suomi-kantrin huippumuusikot Olli Haavisto, Janne Viksten, Heikki Markkula, Veli-Matti Järvenpää, Jussi Raittinen, Pekka Myllykoski, Kari Vepsä, Jussi Syren & Groundbreakers ja monet muut tekivät levystä todella "oikean" kantrilevyn.
Ironista, että aikoinaan niin kaupalliseksi mainittu Alatalo kuulostaa todellakin myös viimeiseltä protestilaulajalta. Taistelu maaseudun puolesta kuuluu tällä albumilla hirtehishuumorin kautta. Muutenkin tuntuu siltä, että kantri ja Mikko olivat huomattavasti kiinnostavampi yhdistelmä kuin mies tavallisten iskelmien kera.

"Kantri on vanha rakkauteni ja tämä on itse asiassa levy, jonka olisin halunnut kuulla Alatalolta jo vuosia sitten", sanoi lauluntekijä itse. "Rima vain oli niin korkealla, että hirvitti. Toisaalta en yritä leikkiä enemmän kantria kuin olen, laulan kantriakin omalla tyylilläni".

Syksyllä 2000 julkaistu single "Vielä maalaispoika oon" nousi radiolistoille. Biisihän on kunnianosoitus kantrin suurille kitarataitureille Chet Atkinsille ja Albert Leelle. "Suomi-licksit" taikoi kitarastaan Heikki Markkula..

Tammikuussa 2001 biisi oli Radio Suomen soitetuin. Paikallisradiot valitsivat pitkäsoiton kuukauden levyksi. Muusikot ja musiikkialan ihmiset kehuivat levyä.  "Arvostelumenestys tuli yllättäen, monen vuoden pakertamisen jälkeen", sanoo lauluntekijä.

Omista lauluista oli runsauden pula, mutta myös käännösbiisit toimivat. Alan Jackson -biisit "Kiiminkijoen rannalla" ja "Pikkuriikki" olivat menevää, satiirilla ryyditettyä kantrirokkia sovitettuna suomalaiseen maisemaan.

Texasista Mikko sai kannustavat terveiset Ray Bensonin (Asleep at the Wheelin johtaja) joukoilta ja sovitti lännenswingit Suomen Texasiin. Komea "Peninkulmin Pohjanmaata" on käännös "Miles and Miles of Texas"- laulusta.

Bluegrass-ryhmä Jussi Syren & Groundbreakers toi albumille oman vakuuttavan mausteensa. Tältä levyltä ei banjoja ja viuluja oltu miksattu pois kuten vieraskoreasti mm. Shania Twainin Eurooppa- versioissa. "Jos ei sovi formaattiin, olkoon sopimatta".

Muutenkin "Kantri"-levyllä kuului soittamisen ilo. "Tämä levy on tehty rakkaudesta country & western- musiikkiin. Maaseudulta ja pohjoisesta", sanoi Mikko itse.

"Kantri"-levy on myynyt kohtuullisen hyvin. Joistakin lauluista saattaa tulla klassikoita. Levy on merkinnyt Alatalo-Rinteelle paluuta arvostettujen lauluntekijöiden joukkoon. Lauluja he ovat osanneet tehdä koko ajan, nyt se myös tunnustetaan.