viimeinen juna etu pieni"Viimeinen juna" (tupla CD)

CD1

 1. KANTRIÄIJÄT* 3'45 Larry Peninsula, kantrikitara
 2. IKÄVÄ JUSSIA 3'04
 3. VIIMEINEN JUNA 3'25
 4. JUMALAN JUOKSUPOIKA 3'09
 5. MAJATALO 3'51
 6. ANNIKA* 4'14
 7. RAKASTAJA YHÄ 3'08
 8. PITKÄTUKAT HOILAILEE 3'30
 9. KULTA SEKÄ HOPIA** 3’13
 10. TYHJÄ PESÄ 2'37
 11. MUSTA IKÄVÄ 3'35
 12. EI TARVI OLLA HUOLISSAAN 3'03
 13. HURRIN PERKELEET 4'10
 14. HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ 2'41
 15. RUUSUPOLKU** 3'31
 16. PIENI KYLÄ* 3'21 Ronja Alatalo, laulu
 17. HAALISTUVAT MUISTOT 3'17
 18. HANKI ELÄMÄ* 2'40 Rap duo Mansesteri
 19. ISÄN VARJO 2'11
 20. SIUNATTU* 2'39

CD2

 1. ENKELI PIIKKIKOROISSA 3’36 Heikki Silvennoinen, kitara
 2. (RANKAMETTÄÄN (Pikkuserkun laulu) 3’57
 3. ÄLÄ TEE LAPSESTA SOITTAJAA 3’21
 4. SUNNUNTAILAPSET** 4 58
 5. EN MINÄ PIENENÄ TIENNYT 3’44
 6. TOTUUDEN ETSIJÄT 3’57
 7. TÄLLAISEKSI LUOJA MEIDÄT LOI 2’46
 8. TYHJIEN TALOJEN MAA** 3’14 Suonna Kononen ja Ile Vartiainen (Huojuva Lato)
 9. HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ 2’40

Bonuskappaleet - 11 Toivottua klassikkoa

 1. VIIVY VIELÄ HETKI 3'16
 2. TYTÖT TAHTOO PITÄÄ HAUSKAA 2’28
 3. HÄN HYMYILEE KUIN LAPSI** 314
 4. PER VERS. RUNOILIJA* 3’49
 5. SUOJELUSENKELI 2’26
 6. IHMISEN IKÄVÄ TOISEN LUO 4’26
 7. JOS SÄ MENET LAPPIIN 3 07
 8. AJOLÄHTÖ 2’58
 9. KIIMINKIJOKI** 3'40
 10. HYASINTTIEN AIKA 2’49
 11. MAALAISPOIKA OON* 2'40

ALRCD 051 • 2018


Alatalo on välillä musiikillaan kurottanut korkeille penkeille (tyyliin ’Isojoki tulvii’) etteivät jalat ole yltäneet maahan. Hän on uskaltanut olla oma itsensä, välittämättä arvostelijoista. Väärinymmärrysten ja myös rehabilitoinnin tarina heijastuu monenlaisiin sitaatteihin: Paul McCartney on Englannin Mikko Alatalo, Phil Collins on suuren maailman Mikko Alatalo, Elton John laseissaan kuin Alatalo jne... Silti Mikko on kuin pienuutensa tunnustava pohjoispohjalainen pienviljelijä, joka vain kylvää ja uskoo tekemiseensä, vaikka halla veis. Siitä tuloksena on yli 50 albumia, joiden biiseihin olen osasyyllinen.

Mutta heitä, jotka rakastavat vihata Alataloa, voin lohduttaa: nyt se loppuu. Nyt julkaistu levy on ehkä veteraanin viimeinen. Kaikki, jotka tuntevat musiikkielämää, tietävät, ettei näitä nykyään rahan takia tehdä. Ainakaan, jos käyttää oikeita jousia ja oikeita soittajia, niin kuin Mikko on tehnyt. On se kallis harrastus. Eihän miehen olisi "kannattanut” tehdä levyjä enää 20 vuoteen.

Samalla voi kysyä, eikö tämä aseta uuteen valoon koko Alatalon uran? Oliko nuorisolaulajan tehtävä laatia Siirtomaa-Suomi -trilogia, jos olisi ollut perso rahalle? No tulihan toki Syksyn sävel -voittoja, mutta ne olivat aika lyhyt periodi Maalaispojan urasta. Miehen rakkaus kantriin taas toteutui 2000-luvulla kolmella albumilla, vaikkei kantri Suomessa soikaan.

Coitus Intin vuodet mentiin nuoruuden innolla. Oli tuotava anglo-amerikkalainen musiikki suomen kielelle, Leskinen homman kärjessä. Sen näyttäminen, että kaikkea voi tehdä suomeksikin, oli iso juttu. Myöhemmin Alatalo-Rinteen elämäntilanteet ovat vaikuttaneet, millaisia lauluja syntyy. Olemme seuranneet sukupolvemme tarinaa myös tällä "viimeisellä" levyllä. Olemme timantin metsästäjiä. Se kuinka suuren raakatimantin löytää, se on herrassa, mutta sen hiominen on ammattitaitoa. Muutama raakatimantin pilaaminen on tapahtunut urallamme, mutta suurempi murhe on se, että tekijät ovat jo kaukana nuoremman kuulijan elämänkokemuksista. Suuret ikäluokat kyllä tietävät, mistä riimittelemme, kun ystäviä kuolee ympäriltä tai rakkaus ei kestä enää kolmannessakaan avioliitossa.

Yli kolme miljoonaa kilometriä on Alatalo ajanut ympäri Pohjolaa, viemässä laulujamme keikkapaikasta toiseen, yli 6000 keikkaa. Voisi kuvitella, että kaikki on nähty, kun on laulanut Kostamuksen rakennustyömaalla, Putinille Venäjän duumassa, ruotsinsuomalaisille Boräsissa, herroille ja narreille, maalaisille ja kaupunkilaisille, isoissa konserttitaloissa ja pienissä lähiökapakoissa, Tammerkosken sillalla, Viron Laulge Kaasassa sekä suomisiirtolaisille Amerikassa ja Australiassa. Onko se vain niin syöpynyt dnarhan, että pakko mennä keikalle? Odottaa sitä Jumalan juoksupojan yhteyttä, jonka joskus lauluntekijä yleisön kanssa saa?
700 laulua, joita olemme tehneet, on osa sukupolvien viestinjuoksua. Osa siitä on saatu meitä ennen olleilta, osan olemme sinne lisänneet ja se menee eteenpäin. Vaikkei aina radiossa soisikaan, jää jonnekin kansan tajuntaan. Juice ja Mikko-levyn biisissä Semifinale sanottiin, että "laulut vaihtuvat laulajiin", että tärkeintä ei ole mitä lauletaan, vaan kuka laulaa. Näin joskus tuntuu. Silti on hauskaa välillä katsoa taakse tehtyjä biisejä ja hymähtää, että noinko se tosiaan oli. Tuli katetuksi koko elämänkaari tässä pikkuhiljaa. Toki tietäen, ettei se nuorempia polvia kiinnosta. Eivät ikätoveritkaan enää levyjä osta. Niillä on jo meidän levy.

Harri Rinne, Kärdla, Hiidenmaa vuonna 2018

PS. Alatalo laulaa tällä viimeisellä levyllään paremmin kuin koskaan.


Muusikot: Masi Luoma, piano, urut ja syntsat • Kalle Alatalo, akustiset ja sähkökitarat, baritonikitara, mandoliini, banjo • Olli Haavisto, pedal steel kitara, dobro • Roope Hurmalainen, basso, kontrabasso • Anssi Nykänen, rummut, perkussiot • Heikki Silvennoinen, kitara • Larry Peninsula, kitarat, basso, kompit ja taustalaulut biisiin Kantriäijät • Jammi Humalamäki, haitari, rumpuohjelmointi biisiin Hanki elämä • Tero Kaario, piano, urut • Matti Orpana sopraano- altto-, tenori- ja baritonisaksofonit • Petri Juutilainen, pasuuna • Antero Salonen, trumpetti • Olli Harata, taustalaulu • Pentti Penninkilampi, taustalaulu • Mikko Alatalo, laulu, huuliharppu, akustinen kitara ja taustalaulu • Mansesteri. rap-osuudet: Mane & Vainis • Suonna Kononen, laulu ja Ilkka Vartiainen, dobro (Huojuva Lato] • Ronja Alatalo, laulu • Jouset: Lotta Laaksonen, Lea Antola, Anne Korhonen, Szalay Istvan ja Mirja Mattinen • Per Vers, soittajat: Haulibros (Kalle Alatalo, kitarat, Ari Selkä Pulkkinen, basso, Kaitsu Huovinen, rummut) ja Jammi Humalamäki, urut. Klassikot soittajia: Kala Alajoki, kitarat • Tommi Rautiainen, rummut ja perkussio • Kari Siukonen, rummut • Janne Viksten, viulu • Lucian Czaplicki, huilu • Kari Nikkanen, oboe.
Säv.&san. Alatalo-Rinne paitsi **säv.&san. Alatalo; Kantriäijät säv. Alatalo-Larry Peninsula san. Alatalo-Rinne; Annika
(Annika) säv.&san. Hendrik Sal-Saller suom.san. Sal-Saller-Rinne; Pieni kylä (Kauges kiilasi säv. Eeva Talsi san. Kristiina Ehin suom.san. Alatalo-Rinne; Hanki elämä säv.&san. Alatalo-Rinne rap-lyriikka Mane (Markus Savolainen) & Vainis (Jesse Lehtinen); Siunattu säv.&san. Turkka Mali; Klassikot säv.&san. Alatalo-Rinne paitsi Hän hymyilee kuin lapsi ja Kiiminkijoki säv.&san. Alatalo, Maalaispoika säv.&san. Alatalo-J. Leskinen sekä Per Vers, runoilija säv.&san. J. Leskinen.
Sovitukset: Mikko Alatalo paitsi jousisovitukset Masi Luoma; Haalistuvat muistot, puhallinsovitus Petri Juutilainen; Kantriäijät, sovitus Larry Peninsula; Enkeli piikkikoroissa, saksofonisovitus Matti Orpana
Klassikot: sov. Mikko Alatalo paitsi Per Vers Kalle Alatalo; jousisovitukset Masi Luoma; Hyasinttien aika jousisov.Jyrki Niemi. Äänitykset 2017-2018: Mika Sundqvist/MSL-studio ja Juuso Nordlund/J-J studio;
Kantriäijät äänitys ja miksaus: Larry Peninsula, Oulu
Miksaukset: Mika Sundqvist ja Mikko Alatalo
Biisien masteroinnit: Tommix oy/Tommi Liuhala 2017-2018
Kansi: Petri Nuutinen. Kuvat: Harri Hinkka, Tampere; Markku Ruottinen, Oulu.
Tuottaja: Mikko Alatalo ® Busola oy ALRCD 051
© Manus paitsi Annika © Popcorn Productions, Kauges kulas © manus
Klassikot: © F-kustannus/Otava oy paitsi Maalaispoika © Warner/Chappell Music Finland oy
ja Per Vers © Universal Music oy/Love Kustannus oy


Videotuottajat:
Ikävä Jussia, Touko Helanen, Otavalankatu Tampere 2017
Annika, Touko Helanen, Pikkupalatsi, Tampere 2017
Kantriäijät, Tapio Turpeinen, Los Coyotes Ranch, Muhos 2017
Hyvää ystävänpäivää, Viimeinen juna ja Jumalan juoksupoika, Jaana Segerberg, Siuro © 2018