kirjankansi han hymyilee kuin mikko small

NYT SE ON ILMESTYNYT - MIKON ELÄMÄNKERTA:

"Hän hymyilee kuin Mikko"

Mikon hymyä ei voi monet sietää, mutta se on aito, todisti aikoinaan Juice Leskinen, Mikon ystävä, työtoveri ja tämän kirjan keskeinen sivuhahmo. Perusteellinen elämäkerta 50 vuoden uran tehneestä laulajasta ja neljän vaalikauden poliitikosta on täynnä hämmentäviä ja yllättäviä tarinoita.

Mikko Alatalon hymy teki hänestä aikoinaan koko kansan maalaispojan, suosikkilaulajan, tv-kasvon, moninkertaisen Syksyn Sävel -voittajan ja lopulta kansanedustajan 16 vuodeksi.

Mikko on esiintynyt yleisölle puolen vuosisadan ajan ja tehnyt Harri Rinteen kanssa 600 ja yksin 100 laulua. Hän on kertonut inhimillisiä tarinoita maaseudun tyhjenemisestä, muuttoliikkeestä ja kaupunkiin siirtyneiden ihmisten kohtaloista sekä laulanut vähintään yhtä paljon rakkaudesta.

Mikko on kokenut rocktähteyden ja tuulipukukansan suosion, viihdyttänyt perheen pienimpiä Känkkäränkällä ja laulattanut väkeä Tammerkosken sillalla. Hän on vetänyt rokkia, iskelmää ja myös rakastamaansa kantrimusiikkia. Ja kun muut manserokkarit istuivat kapakoissa, Mikko hiihti tuntureilla, meloi ja kiipesi Kilimanjarolle.

Matkan varrelle on mahtunut paljon myös hetkiä, jolloin Mikko ei ole jaksanut hymyillä. Hän on selvinnyt uran aallonpohjista, talousvaikeuksista, kokemastaan pilkasta sekä kaikkein rankimmasta - avovaimon itsemurhasta keskellä pahinta lamaa.

Kirjailija Tuomas Marjamäki kertoo, että kirjan tekeminen Mikosta ei ollut helppoa. – Jos kyseessä olisi tavallinen laulaja, tarina sopisi 200 sivuun. Mutta Mikolla on ollut neljä uraa, tv-toimittajan, laulaja-lauluntekijän, hiihdonopettajan ja myös kansanedustajan. Jo pelkästään teosluettelo Mikon levyistä oli pitkä. Siksi kirjasta tuli 550-sivuinen.

Kirjassa äänessä on itse Mikko, hänen läheisensä ja työtoverit niin keikkamatkoilta kuin Arkadianmäeltäkin. – En halunnut tehdä fanikirjaa, vaan kertoa tämän levottoman ja ainutlaatuinen miehen tarinan nousuineen ja laskuineen, sanoo Tuomas Marjamäki. Pian 70 vuotta täyttävä laulaja oli lopulta valmis puhumaan avoimesti elämästään sekä poliittisesta pelistä neljällä edellisellä vaalikaudella. Itsekritiikkiäkään unohtamatta.

Go to top