"Onnenpoika" v. 1979
otsikkopalkki

Onnenpoika
 1. Rytistän ja rokkaan
 2. Vain muutaman vetäisyn tähden
 3. Jätkät senkun porskuttaa
 4. Kyröfox
 5. Vesilasi, vessanavain, heiniä paali
 6. Syntynyt oon Suomessa
 7. Onnenpoika
 8. Se on eldankaa
 9. Nuoruuden kultasiivet
 10. Anna-Liisa
 11. Takaisin keskiluokkaan
 12. Luulen, että osaisin rakastaa
 13. Kai vielä kohdataan
 1979
HILP 141
otsikkopalkki
Alatalo oli päättänyt tehdä siirtomaa Suomen laulusarjan kolmiosaiseksi mammuttiteokseksi, mutta siihen eivät vielä eväät riittäneet. Oli kerättävä tietoa ja kokemuksia, kierrettävä keikoilla ympäri Suomenmaata. Sillä aikaa Rinne yritti naittaa keskenään yhteiskunnallista otetta sisältävää sanomaa ja vuosikymmenien takaista kuplettiperinnettä. Näiden yhdistelmänä syntyi "Onnenpoika". Se oli Mikon ensimmäinen todellinen kuplettilevy.

Finnscandia antoi Mikolle varsin vapaat kädet tehdä mitä haluaa, mutta Mikon omaa bändiä he eivät millään aikoneet hyväksyä soittajiksi levylle. Mikko piti kuitenkin päänsä. Heikki Hakola (rummut), Juuso Nordlund (basso), Raikku Nyyssönen (kitara) ja Mikon tuleva monivuotinen kumppani Masi Luoma (koskettimet) soittivat levyllä. Janne Louhivuori kuitenkin soitti soolokitarat. Ehkä hyvä niin.

"Syntynyt oon Suomessa" oli osoitus Mikon stemmalaulukyvystä. "Se on eldankaa" edusti jo aika puhdasoppista Alatalo - Rinteen rautalankakuplettia, millaisia he tulisivat tekemään 80- ja 90-luvuillakin.

"Onnenpoika" myi varsin mukavasti Syksyn Sävel-kupletin "Vesilasi, vessanavain, heiniä paali"-biisin ja Mikon kansansuosion ansiosta.