Yökynttilä v. 1997
otsikkopalkki

 1. Yökynttilä(Tykkääkkö sä että mä oon) vielä seksikäs?
 2. Tyynypuhetta
 3. Kaikki tytöt tanssivat aamuun
 4. Milloin viimeksi mä kerroin sulle?
 5. Yökynttilä
 6. Seurahuone
 7. Isälle jäi yksinäisyys
 8. Vauva
 9. Tee mulle oikein (Koiran rukous)
 10. Rautalanka on ruostunut
 11. Miksi minä?
 12. Syyllistä, syyllistä rakkaani!
 13. Miesten talo
 14. Pohjatuuli
 15. Yksinäiset hotellihuoneet
 16. Koirankulkija

1997
ALRCD 014
otsikkopalkki1990-luku ei todellakaan kohdellut Alataloa silkkihansikkain. "Puutarha"- levy myi hyvin kaiken surun keskellä. Siinä tilanteessa kuitenkaan tuollaisista asioista ei pysty iloitsemaan. "Herraksi synnytään"- levyn ja "Iso Jako"- kabareen mahalasku vei lauluntekijältä suorastaan luomiskyvyn. Rinne siirtyi turhautuneena kunnallispolitiikkaan, jos vaikka siellä voisi vaikuttaa paremmin asioihin.

Meni kolme vuotta ennen kuin Alatalo pystyi tekemään laulun laulua. Se on paljon miehelle, joka oli julkaissut parhaimmillaan kaksi albumia vuodessa. Paljon aikaa meni tietysti uutta elämää opetellessa. Uusi perhe ja orvoiksi jääneet lapset vaativat tukea. Yhden miehen oli vaikea revetä joka paikkaan.

Sitten lauluja alkoi taas tulla. Nimikappale sai alkunsa juuri ystävyyden ylistyksestä. Kovien vuosien aikana muutamat ystävät olivat olleet kullanarvoisia, varsinkin kuin moni ns. ystävä oli hylännyt.

Monet "Yökynttilän" laulut kertovat pieniä tarinoita ihmissuhteista, saavutetuista ja menetetyistä rakkauksista. Ehkä kumppanit olivat oppineet, että pieni on kaunista. Turha yrittää parantaa koko maailmaa kerralla "Ison Jaon" tyyliin. "Mutta ne olivat kunnon tarinoita. Järjellisiä kolmen minuutin novelleja, toisin kuin se tajunnanvirtamössö, mitä paikallisradiot olivat tuolloin alkaneet suosia. Tuo muzakki, josta ei Vanha Erkkikään ota selvää, mitä siellä sanotaan. Jauhetaan vain samaa sanaa tai lausetta, niin kuin haluttaisiin tehdä lobotomia koko jengille" kommentoi tarinankertoja nykyradiomusiikkia. "Onhan joukossa tarinankertojiakin, kuten Tero Vaara tai Edu Kettunen, mutta suurin osa nykyradioiden musasta on tekometafooriin uppoavaa sanasotkua."

Alatalo oli vaikeimpina vuosinaan ihastunut Van Morrisonin lauluun "Have I told you lately that I love you?". Laulun monimielisyys, onko se Jumala vai nainen, jolle lauletaan, kiehtoi Mikkoa. Hän käänsi tuon laulun otsikolle "Milloin viimeksi mä kerroin sulle?". Kaiken lisäksi Mikon tuntema newyorkilaistuottaja Warren Schatz oli tekemässä Tallinnassa lännenlaulaja Frankie Lainen albumia. Viron radion jousia johti Jukka Linkola. Mikko pääsi "siivelle" ja näin hänen biisiinsä saatiin hienosti soivat 52 viulistia. Ylpeänä kiikutti Alatalo nauhan Audiovoxiin. Tuottaja sanoi: "Ei tätä kukaan kuuntele, sun pitää tehdä sellaista Jope Ruonansuu- tyyppistä huumoripoppia. Rikoot vain takaisin käyttöön!". Tuolloin Alatalo viimeistään tajusi, että jos hän aikoo tehdä kunnianhimoisia levyjä, hänen on tuotettava ne itse, niin rahallisesti kuin taiteellisestikin.

Oli aika perustaa suomalainen levymerkki "Suomi - Solistit" yhdessä Joel Hallikaisen kanssa. Kukin artisti tekee levynsä omalla kukkarollaan, mutta jakelu on yhteinen Musiikkijakelu Hot One. Kustannusoikeuksia ei tarvitse antaa levy-yhtiöille eikä kukaan määrää, mitä saat tehdä ja mitä et.

Mikko ja Pate
Duetto Pate Mustajärven kanssa. Kappale "Miesten talo".

"Tietenkään "Suomi - Solistit" ei ollut oikotie onneen. Jos levy ei myy, se ei myy. Jos se myy, sillä myös ansaitsee hyvin, koska kukaan ei ota välistä. Toisaalta suuri levy-yhtiö pysyy antamaan artistille aina paremman selkänojan ja rahaa markkinointiin. Levy-yhtiöt pystyvät lobbaamaan biisejänsä paremmin radioihin ja muuhun mediaan. Itsenäinen artisti on yksin. Hän on median armeliaisuuden varassa - ja se ei ole paljon", Alatalo toteaa,

Alatalo - Rinne olivat edelleen parantumattomia maailmanparantajia. He tekivät laulun lihavan tytön sortamisesta. "Kaikki tytöt tanssivat aamuun" biisi soikin eräässä paikallisradiossa. Alatalo oli yllättynyt. Mutta jälkikommentti olikin jo ennustettavampi. Nuori feministijuontaja tiuski tuohtuneena: "Me emme halua, että Alatalo ymmärtää meitä. Hän on väärä mies meitä ymmärtämään". "Se siitä. Koita siinä sitten olla avarakatseinen keski-ikäinen. Tuntuu siltä, että nuorempi sukupolvi on vieläkin ennakkoluuloisempaa kuin me - ainakin meitä vanhoja pieruja kohtaan", toteaa laulaja.