Pispalassa Jytää - Juicen & Coitus Intin parhaita v. 2010
-
HEINOLASSA JYRÄÄ esit. Juri Lindeman (Hauli Bros.) ja Mikko Alatalo
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - KLOVNI HEITTÄÄ VEIVIN esit. Pauli Hanhiniemi
Säv. Mikko Alatalo, san. Juice Leskinen, kust. Warner/Chappell Music Finland - MATKASOITTAJAT (Travelin’ band) esit. Pentti Hietanen
Säv. ja san. John Fogerty, suom.san. Juice Leskinen, kust. Prestige Music Ltd. - 3.30 esit. Heikki Salo
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OLLA RUNKKUA esit. Pate Mustajärvi ja Pena Penninkilampi
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - HÄN HYMYILEE KUIN LAPSI esit. Jani Wickholm
Säv. ja san. Mikko Alatalo, kust. Warner/Chappell Music Finland - RUISROCK esit. Heikki Silvennoinen
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - MARI (SAVUN KUNINGATAR) esit. Harri Marstio
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - KUOPIO TANSSII JA SOI esit. Erja Lyytinen
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - HENGITÄ, SISKO esit. Jarkko ”Teräsbetoni” Ahola
Säv. Mikko Alatalo, san. Harri Rinne, kust. Warner/Chappell Music Finland - SYKSYN SÄVEL esit. Olli Lindholm
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - PER VERS, RUNOILIJA esit. Mikko Alatalo
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - IMELÄKIVI esit. Juri L., Mika Sundqvist, Mikko A., Pena P.
Säv. Mikko Alatalo, san. Juice Leskinen, kust. Warner/Chappell Music Finland - NONAMEN LAULU esit. Mikko Siltala
Säv. Mikko Alatalo, san. Juice Leskinen, kust. Warner/Chappell Music Finland - TULPPAANI esit. Ari ”Selkä” Pulkkinen (Hauli Bros.)
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - LÄHDE TAKAISIN esit. Mikko Alatalo
Säv. Mikko Alatalo, san. Harri Rinne, kust. Warner/Chappell Music Finland - PANOMIES esit. Juri, Pena, Mikko, Kalle, Jammi sekä erikoisvieras
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky Johanna Debrezcheni - ODYSSEUS esit. Mikko A. ja Pena P.
Säv. Mikko Alatalo, san. Juice Leskinen, kust. Warner/Chappell Music Finland - ROKKAAN esit. Kalle Alatalo (Hauli Bros.)
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - LUONAS KAI OLLA SAAN esit. Juri Lindeman (Hauli Bros.)
Säv. ja san. Juice Leskinen, kust. Love Kustannus/Bluesway Ky - MÄ LÄHDEN MAALLE esit. Mikko A. ja Jammi Humalamäki
Säv ja san. Mikko Alatalo-Juice Leskinen - SEMIFINALE (# 2, MESTARI POISSA JO ON) Mikko A.
ALRCD-033
MANSEROCKIN DREAM TEAM LEVYTTI JUICEA & COITUSTA
PISPALASSA JYTÄÄ-levyn tekijäkaarti on vaikuttava. Juicen ja Coitus Intin biisejä uudelleen tulkitsevat Pauli Hanhiniemi, Pentti Hietanen, Pate Mustajärvi, Heikki Salo, Olli Lindholm, Heikki Silvennoinen, Harri Marstio ja Teräsbetonin Jarkko Ahola sekä Mikko Siltala. Mukana ovat myös ei-manselaiset, Erja Lyytinen ja Jani Wickholm.
Coitus Intin alkuperäisjäsenistä levyllä laulavat myös Mikko Alatalo ja Pentti Penninkilampi.
Taustabändinä ja levyn taiteellisena tuottajana on ollut pispalalainen Hauli Bros.-yhtye. Levy koostuu Coitus Intin kahden ensimmäisen levyn sekä Juice ja Mikko-albumin parhaista paloista. Biisit ovat joko Juicen yksin tai Alatalon kanssa tekemiä. Mukana on myös Alatalon ja Rinteen biisejä.
Haulien pojat ovat useina kesinä soittaneet pari nostalgista Coitus-keikkaa. Vuonna 2005 myös Juice itse oli vielä keikalla mukana, tosin ei noussut lavalle, vaan lauloi mikrofoniin ravintolan pöydästä. Coitus Int-klassikoiden uudelleen levyttämisestä oli puhetta jo silloin, mutta se jäi vuosiksi eteenpäin.
Pispalassa jytää-levylle taiteilijat valitsivat suosikkibiisinsä itse Coitus-katalogista.
Marstio tekee bluesimaisen ”Marin”, Silvennoisen Hessu taas Cream-tyylisen ”Ruisrockin” psykedeelisine kitarasooloinen. Tunnetusti komeaääninen Jarkko Ahola vetää ”Hengitä sisko”-biisistä uskomattoman tulkinnan. Pauli Hanhiniemi tulkitsee koskettavana lauluntekijänä ”Klovnin” juuri niin, että tietää, mistä laulaa. Heikki Salon herkkä ote ”3.30”-biisissä sopii hänen kaltaiselleen rock-runoilijalle.
Suomen paras Fogerty-tulkitsija Pentti Hietanen ei ennen ole laulanut suomeksi CCR:ää.
Nyt laulaa ja sanoi, että Juicen teksti toimii kuin englanniksi. Mustajärvi on etuoikeutettu ”Runkun” laulaja, mutta nyt biisin alkuperäisesittäjä Pena P. on lisätty duettokaveriksi.
Taitava muusikko Jani Wickholm halusi käsitellä biisin ”Hän hymyilee kuin lapsi” omalla tavallaan ja soittaa myös maukkaan kitarasoolon. Hän soittaa myös pianoa 3.30:ssä.
Mika Sundqvist Juicen monivuotisena äänittäjänä ja ystävänä on mukana T. Rex-pastississa ”Imeläkivi”. Kappale on samalla kunnianosoitus toiselle Manserockin perustajabändille Alwari T:lle, alkuperäisjäsen Mika laulamassa. Siltalan Mikko saa ”Nonamen lauluun” samaa poikuutta kuin Pikku-Hessu Jokela aikoinaan.
Lindholmin Ollin vilpitön tyyli tulkita myös Juicea ”Syksyn sävelessä” toimii.
Kaiken huippuna bluesmimmi Erja Lyytinen tanssittaa kitaraansa Johnny Winter-tyyliin ja kuitenkin niin kuopiolaisittain, kun on sieltä syntyisin.
Hauli Bros. tuo oman osuutensa Mikon ja Penan kanssa. Mikko tulkitsee mm. Juicen hänelle alunperinkin laulettavaksi tekemän Per Versin, nyt iän tuomalla karheudella.
Hauli Bros. on soittanut uusversiot vanhan liiton meiningillä, analoginauhalle ”studiolivenä”.
Ja mikä parasta: levyn tuotto menee Tampereen ensi- ja turvakodin toimintaan lastensuojelun hyväksi. Hyväntekeväisyyden vuoksi ja rakkaudesta Juicen ja Coitus Intin musiikkiin on Reino-brändin omistaja Arto Huhtinen tukenut levyn tekemistä.
Olkaa hyvä ja nauttikaa! Muistellaan Juicea ja kumppaneita legendaarisen Coitus Intin iskulausetta mukaillen: ”Tässä on jykevää jytää ja rajua riimitystä”.
PISPALASSA JYTÄÄ – JUICEN JA COITUS INTIN PARHAITA
”Pispalassa jytää”- tribuuttilevy sai alkunsa siitä, että me pispalaiset Hauli Bros.’n soittajat olemme tehneet kerran pari vuodessa nostalgiakeikan Juicen ja Coitus Intin musiikista. Vierailijoina ovat olleet Mikko ”Rokkipappa”Alatalo, myös Coitus Intin perustajajäsen Pentti Penninkilampi sekä urkuri Jammi Humalamäki. Juicekin oli vielä kesällä 2005 Tampereen Fall’s-ravintolassa kuuntelemassa keikkaamme. Hän istui etupöydässä kunniavieraana. Hän ei kiivennyt lavalle, mutta hänelle vietiin pöytään mikrofoni. Siitä hän veti solistina ”Heinolassa jyrään” ja pari muuta biisiä. Puhetta oli jo silloin mahdollisesta biisien uuslevytyksestä live-taltiointina, mutta se jäi vuosiksi eteenpäin. Siinä vaiheessa mestari oli jo poistunut näyttämöltä.
Heitimme idean retrolevystä muille pispalaistaiteilijoille, etunenässä Pauli Hanhiniemelle ja Heikki Salolle. Miehet lähtivät mukaan, varsinkin, kun tämän albumin mottona on hyväntekeväisyys Lasten ensi- ja turvakotien hyväksi. Reino-tossubrändin omistaja Arto Huhtinen myös innostui ideasta. Hän oli jo pelastanut Juicen ainutlaatuisen kirjaston ostamalla sen talteen Tampereen Viola-kotiin. Koska Juice oli ensimmäisiä tunnettuja Reino-miehiä, Arto halusi olla mukana sponsoroimassa studio- ja muusikkokuluja. Reino-brändi vastaavasti näkyy levykannen layoutissa. Kuin viestikapulana Juicen viimeiset Reino-tossut ovat muuten nyt Haulien soololaulajalla.
Silvennoisen Hessu Juicen ja Mikon vanhana soittokaverina lähti mielellään mukaan. Sitten joukkoon liittyivät laulajat, joilla kaikilla on ollut jonkunlainen suhde Juicen ja/tai Coitus Intin musiikkiin: Marstio, Sundqvist ja Hietasen Pena sekä Juicen ystävät Mustajärven Pate ja Lindholmin Olli.
Nuoremmista manserokkareista tai -poppareista mukaan pyydettiin myös Teräsbetonin Jarkko Ahola sekä Jani Wickholm ja Mikko Siltala. Ainoana leidinä, pyydettiin mukaan ”Suomen Bonnie Raitt” Erja Lyytinen Helsingistä – paitsi ajattelimme, että vain tangokuningatar voi laulaa Suomi-soulia ”Panomies”-biisiin. Luonnollisesti Mikko A. ja Pena Penninkilampi Coitus Intin perustajina ovat laulamassa.
Retrolevyn ohjelmisto koostuu Juicen ja Coitus Intin kahden levyn sekä Juice ja Mikko-albumin kappaleista. Biisit ovat joko Juicen yksin tai yhdessä Mikon kanssa tekemiä, osa myös Alatalo-Rinteen. Mukana ovat myös Juicen myöhemmin levyttämät ”Syksyn sävel” ja ”Luonas kai olla saan”, mutta nekin olivat jossain muodossa varhaisilla Coitus-kaseteilla.
Juicen tuotannosta on jo tehty erilaisia tribuuttilevyjä. Siksi emme halunneet lähteä retostelemaan hänen myöhempää tuotantoaan. Rokkipappa Alatalokin sanoo: ”Näihin 70-luvun alun biiseihin meillä Coitus Intin miehillä, kuten Penalla ja minulla, oli oma osuutensa sovituksissa, soitoissa ja lauluissa.”
”Pispalassa jytää”-levylle taiteilijat valitsivat suosikkibiisinsä itse Coitus-katalogista. Marstio tekee bluesimaisen ”Marin”, Silvennoisen Hessu taas Cream-tyylisen ”Ruisrockin” psykedeelisine kitarasooloinen. Tunnetusti komeaääniselle Jarkko Aholalle ehdotettiin ”Per Versiä”. Hän valitsi ”Hengitä siskon” ja vetää uskomattoman tulkinnan vielä alkuperäisestä korkeasta A:n sävellajista, jonne Rokkipappakaan ei enää pääse. Pauli Hanhiniemi tulkitsee koskettavana lauluntekijänä ”Klovnin” juuri niin, että tietää, mistä laulaa. Heikki Salon herkkä tulkinta ”3.30”-biisistä sopii hänen kaltaiselleen rock-runoilijalle.
Suomen paras Fogerty-tulkitsija Pentti Hietanen ei ennen ole laulanut suomeksi
CCR:ää. Nyt laulaa ja sanoi, että Juicen teksti toimii kuin englanniksi. Mustajärvi on etuoikeutettu ”Runkun” laulaja, mutta nyt biisin alkuperäisesittäjä Pena P. on lisätty duettokaveriksi. Taitava muusikko Jani Wickholm halusi käsitellä ”Hän hymyilee kuin lapsen” omalla tavallaan ja soittaa myös maukkaan kitarasoolon. Mika Sundqvist Juicen monivuotisena äänittäjänä ja ystävänä on mukana T. Rex-pastississa ”Imeläkivi”. Kappale on samalla kunnianosoitus toiselle Manserockin perustajabändille Alwari T:lle, alkuperäisjäsen laulamassa. Siltalan Mikko saa ”Nonamen lauluun” samaa poikuutta kuin Pikku-Hessu Jokela aikoinaan. Lindholmin Ollin vilpitön tyyli tulkita myös Juicea ”Syksyn sävelessä” toimii. Kaiken huippuna bluesmimmi Erja Lyytinen tanssittaa kitaraansa Johnny Winter-tyyliin ja kuitenkin niin kuopiolaisittain, kun on sieltä syntyisin.
Me Haulit tuomme oman osuutemme Mikon ja Penan kanssa. Olemme soittaneet uusversiot vanhan liiton meiningillä, analoginauhalle ”studiolivenä”, ei hiirellä sämplejä hinkaten. Kitarapäällesoittoja ja kuoroja on toki vedetty päälle. Olemme kunnioittaneet alkuperäisversioita, kuitenkin päivittäen artistin mukaan. ”Matkasoittajissa” siirryimme jopa ajassa taaksepäin: emme soittaneet biisiä Suomi-rokkina, vaan originaali CCR-versiota mukaillen Hietsun kanssa livemeiningillä. Joitakin ”Pispalassa jyrään” biiseistä on tehty myös parilla muulla kokoonpanolla eri sessioissa. Ympyrän sulkee Juicen ja Mikon viimeiseksi jäänyt yhteishitti ”Mä lähden maalle”. Jammi tuuraa Jussia. Lopun tribuutti Semifinale #2 on hyvästijättö mestarille, jonka kanssa työ jäi kesken.
Olkaa hyvä ja nauttikaa! Muistellaan Juicea ja kumppaneita legendaarisen Coitus Intin iskulausetta mukaillen: ”Tässä on jykevää jytää ja rajua riimitystä”.
Juri L, Kalle A, Selkä ja Kaitsu
JUICEN, MIKON JA COITUS INTIN HISTORIAA
Miten manserokin yksi peruspilari sitten oikein lähti rakentumaan aikoinaan?
Juice L e s k i n e n ja Mikko A l a t a l o tapasivat vuonna 1971 Tampereen ylioppilastalolla. Dylania, Beatlesiä, Kinksiä, Procol Harumia, Stevie Winwoodia ja Fogertya ihailleet kaverukset ryhtyivät nauhoittelemaan Domuksen opiskelija-boksissa molempien biisejä. Juicella valmiita tekstejä oli jo sadoittain. Alatalo hämmästeli, että ei tällaista verbaliikkaa ole aikaisemmin Suomessa ollut. Mikko kertoo ”Jussi oli ikään kuin suomettanut kaiken sen, mitä maailman popmusiikissa oli tapahtunut vuosina 56-72. Hän oli kuronut umpeen anglosaksien etumatkan. Ei minun pitänyt tulla yliopistoon opiskelemaan juicea, mutta niin vain Jussista tuli minun opo. Nuo sessiot muuttivat elämämme niin, että musiikki oli ja jäi – kaiken muun ohella – loppuiäksi.”
Pian mukaan tuli myös Harri Rinne, dylanologi, astrologi ja kirjallisuuden tuntija. Harrin Otavalankadun opiskelijaboksissa syntyi demonauhoille merkittävä osa suomenkielistä rockia. Juice kertoo: ”Keräännyimme Harrille filosofoimaan, soittelemaan ja joskus juopottelemaankin. Harri oli kirjoitellut runoja, Mikko taas soitellut Oulun seudulla bändissä. Heiltä opin paljon, vaikka koko ajan väitinkin vastaan. Kitaransoittoni perusteet ovat Alatalolta opitut. Teimme ankarasti töitä, loimme biisejä ja nauhoitimme niitä. Luoja tietää, mikä määrä energiaa tuon ikäisistä löytyy…”
Mikko kysyi opiskelijakaveriltaan Matti Ijäkseltä, mihin kellarinauhat kannattaisi lähettää. Tuleva elokuvamies suositteli Love Recordsia. Levytyssopimus tehtiin. Loppu onkin Suomi-rockin historiaa.
Lp ”Juice Leskinen ja Coitus Int” kolahti opiskelijapiireihin syksyllä 1973.
Se oli paitsi Juicen myös vahvasti Alatalo-Rinteen levy. Pena Penninkilammen baritoniääni ja Max Möllerin kitarointi jäivät myös mieleen. Pikku-Hessu Jokela ja Eetu Tuominen vahvistivat joukkoa. Pian Mikko lähti Helsinkiin Ylen uutistoimittajaksi, mutta pysyi bändin ”etäjäsenenä”.
”Marilyn” nousi suoraan lista-ykköseksi kesällä 1974. Juice joukkueineen viilsi läpi koko kansan tajunnan. Alkoi armoton keikkailu. Möller, Rinne ja Jokela jäivät pois, tilalle tulivat ammattilaiset Juuso Nordlund ja Juke Aronen.
Juice kannusti Mikkoa soololevyn tekoon. Debyyttialbumi ”Mä maalaispoika oon” nousi listojen kärkeen keväällä 1975. Coitus Intin menestyslevy ”Per Vers, runoilija” nousi listahuipulle samana talvena. Itse nimikappaleen teki Juice juuri Mikon laulettavaksi. Levy oli jo vahvasti Juicen ajatusten mukainen, olihan siellä jopa hänen jousisovituksiaan. Toisaalta levyllä oli myös Alatalon biisejä ja hänen kädenjälkensä näkyi myös monissa soittimissa.
Vuonna 1976 äänitettiin duettolevy ”Juice ja Mikko”. Tehtiin myös suosittu yhteiskiertue. Mikosta oli tullut Suomen teinityttöjen ykkösidoli, Juicea taas diggailivat monet rokkipojat. Alun perin tarkoitus oli tehdä live-levytys Helsingin Tavastia-klubilla. Keikalla olivat monet rockin legendat, mm. Albert Järvinen ja Edward Wesala. Manserockin duo oli todella kuuma. Yleisö huusi niin lujaa, etteivät laulajat tuon aikaisilla monitoreilla kuulleet omaa ääntään. Nauhoitus epäonnistui. Niinpä kaverukset suuntasivat kiertuebändinsä kanssa Ruotsiin kuuluisaan Marcus Musicin studioon. Mukaan liittyivät lahjakas kitaristi Petteri Salminen ja pianisti-urkuri Jarno Sinisalo. He antoivat levylle upean soinnin yhdessä tuottaja Otto Donnerin kanssa.
Mitä sitten jatkossa tapahtui Coitus Intin kolmikolle? ”Välikausitakki”-projekti toi miehet vielä yhteen (mukana myös Veltto Virtanen), mutta sitten kaverukset lähtivät omille teilleen.
Juice perusti bändejä, kiersi Suomen moneen kertaan ja teki loistavia levyjä (mm.Tauko-trilogia). Hän kasvoi Suomi-rockin isähahmoksi. Hänestä tuli Suomen kielen uudistaja ja rock-sukupolven kansallisrunoilija, kirjailija ja pakinoitsija. Hän teki yli 2000 laulutekstiä itselleen ja muille. Hän käänsi oopperoita ja hänen laulujaan sovitettiin sinfoniabändeille.
Mikko kirjoitti Siirtomaa-Suomen laulujaan, voitti neljä kertaa Syksyn sävelen ja palasi nuoruudenrakkauteensa kantriin. Hänestä tuli jokaisen suomalaisen tuntema, maalaiskylien ja lähiö-Suomen trubaduuri. Mies on tehnyt myös pitkän televisiouran aina tv-uutisista Iltatähden, Hittimittarin, Jukeboksin ja Rififin kautta Tammerkosken sillalle.
Harri Rinne on ehtinyt olla tutkija, kirjailija ja mainosmies. Hänen kanssaan Alatalo on tehnyt yli 600 levytettyä kappaletta.
Vaikka ’vanhat starat’, Jussi ja Mikko, silloin tällöin tapasivatkin, musiikillista yhteistyötä tehtiin harvemmin.Toki he vierailivat toistensa tv-ohjelmissa ja levyttivät yhdessä joka vuosikymmenellä. Uudella vuosituhannella kaverukset ajautuivat yhteen. Kesällä 2003 Sundqvistin studiolla syntyi ”Senaattori ja Boheemi”-albumi, josta tuli kaverusten viimeinen yhteinen hitti ”Mä lähden maalle”.
Juice ja Mikko tekivät myös yhteiskeikkoja, joista Tampere-talon konsertti julkaistiin CD:nä ja DVD:nä nimellä ”Klassikoiden ilta.” Se jäi Juicen viimeiseksi levytykseksi ”livenä”. Tammikuussa 2005 hän kävi vielä JJ-studiossa
laulamassa biisin ”Klovni heittää veivin”. Se oli mestarin viimeinen studiolevytys.
Kimmo Talikainen