"Maalaispoika oon" v. 1974otsikkopalkki

 1. Maalaispoika oon
 2. Comedienne
 3. Paluu eiliseen
 4. Turtuneet kasvot
 5. Ruska
 6. Kasetti loppuu
 7. Kaupungin yöt
 8. Naamari
 9. Vieraat kadut
 10. Kotisaunan lauteilla
 11. Babyface
 12. Kaikki me tarvitaan äitiä
 13. Hän hymyilee kuin lapsi (CD-bonus)
 14. Syli (CD-bonus)

1974
LRLP 122

otsikkopalkki

Mikon ensimmäinen sooloalbumi vuodelta 1974 ilmestyi aikana, jolloin iskelmätähdet levyttivät lähinnä ulkomaisia käännöshittejä. Hän oli yksi harvoista suomenkielisistä laulujen tekijöistä. Hectorin, Juicen ja Dave Lindholmin ohella, jotka itse sävelsivät omat melodiansa.Mikko oli ollut jo osallisena kahdella Juice Leskinen ja Coitus Int -pitkäsoitolla. "Maalaispoika" -laulusta, jonka Mikko teki muutaman Juicen valmiin rivin innoittamana, on sanottu, että sille oli olemassa sosiaalinen tilaus. Olihan muuttoliike maalta kaupunkeihin ja Ruotsiin viiltänyt Suomenmaan kahtia, ruuhka-Suomeen ja kehitysalueisiin."Mä jäin tänne kaupunkiin, vaikken mieltynyt maisemiin..." riimitteli Mikko ja osui monen maalaispojan sieluun. "Maalaispoika" -levyn tuotti yksi Love Recordsin voimahahmoista, Otto Donner, joka käytti oivallisesti sovituksissa tummaäänistä yhdistelmää sello-alttohuilu.

Levyn tärkeimpiä biisejä maalaispojan lisäksi: "Comedienne" (kertoo historian kehityksestä, sorrosta ja ihmisten sosiaalifasismista), "Paluu eiliseen" (aiheena Chile ja Augusto Pinochet), rakkauslaulut "Ruskaa" ja "Baby face", sekä vieläkin suosittu "Kotisaunan lauteilla". Myöhemmin Loven uudelleenjulkaisuun liitettiin Mikon sen ajan singlehitit  "Hän hymyilee kuin lapsi" ja "Syli".

Levyllä soitti perustiimi Olli Ahvenlahti, piano, Pave Maijanen, basso, sekä Esko Rosnell, rummut. Hasse Walli ja Eero Lupari soittivat kitaroita ja Mikko itse monia soittimia huuliharpusta kitaraan.

Levy nousi listojen kärkisijoille helmikuussa 1975. "Maalaispoika"- levyssä monet kriitikot näkivät suomenkielisen pop-musiikin tulevaisuuden.


 
 


Nuori kapinallinen, Harri Rinne vuonna 1973.