"Ikävän karkoitus" v. 1984
otsikkopalkki

Ikävän karkoitus v. 1984
 1. Mr. Majonees
 2. Pekka, Osmo, Oippa ja mä
 3. Kissanpentu
 4. Oh! Deja vu!
 5. Eikö se ole rakkautta
 6. Viimeinen tango
 7. Maailmanlopun meininki
 8. Nainen
 9. Älä kerro terveisiä Makelle
 10. Arriba Gonzales
 11. Sun on oltava viilee
 12. Avoin maisema
1984
HILP 162otsikkopalkki
Alatalo oli vuosikausia karkottanut ihmisten ikävää keikoillaan. Paljon oli jo sanottu, Syksyn Sävelet voitettu, siirtolaislaulut, lastenlaulut, stand up-livelevyt, monet muut. Mitä vielä?

Alatalo - Rinteen aivoissa oli raksuttanut jo vuosia albumikokonaisuuden tekeminen suomalaisesta miehestä. Olihan miesten tarinoita kumppaneiden lauluissa toki ollut. Sitähän oli "Ihmisen ikäväkin", jota naisetkin laulavat. "Ikävän karkoitus" oli laulukokoelma Suomi-miehestä, jonka paras kaveri on toinen Suomi-mies: "Pekka, Osmo, Oippa ja mä". Nainen se ei ole, vaikka heistä lauletaan biisissä "Nainen" ja diskoprinsessoja kuvaavassa "Sun on oltava viilee"- laulussa.

"Kissanpentu" -tositarinasta tuli eräänlainen klassikko, jota vieläkin toivotaan. Opettavainen kertomus siitä, kuka ne tassut joutuu lopulta nuolemaan. "Älä kerro terveisiä Makelle" ja intohimo-taposta kertova "Eikö se ole rakkautta" viiltävät mustasukkaisuuden syövereitä. Ehkäpä paras espanjalaisbiisi Alatalo - Rinteen tuotannossa on "Arriba Gonzales", rento elämäntapaylistys. Satiirinen "Mr. Majonees" on saanut monet Suomi-rouvat nauramaan: "Aivan kuin meidän isäntä...".

Ruotsalaisen Ulf Lundellin musiikki oli kiehtonut Alataloa jo vuosikaudet. "Öppna landskap"- laulusta oli tullut Ruotsissa uusi kansallislaulu. Mikko käänsi tuon laulun suomeksi Pariisin ja Amsterdamin välisessä junassa palatessaan läpi Euroopan Ibizalta lauluntekomatkaltaan.

Itse Ibiza osoittautui virheeksi. Parivaljakko Alatalo - Rinne sai vain yhden biisin aikaiseksi. Tuossa laulussa on kuvattu tosin koko viikon tapahtumat, jatkuvat bileet. "Maailmanlopun meininki" on muuten ensimmäinen suomalainen räp-kappale. Kiinnostava yksityiskohta on se, että Syksyn Sävelessä Mikon värikkäässä Aira Samulinin keräämässä tanssiryhmässä esitti Darth Vader -hahmoa tuolloin 17-vuotias Marco Bjurström.