Suti & Alatalo "Hevosmiesten resepti" v. 2003
- Hevosmiesten resepti
- Viisariton kello
- Läähätän ja läkähdyn
- Suhmuran Santra
- Urjalan taikayö
- Katariinan kamarissa
- Ellin boksissa
- Vesivehmaan jenkka
- Des Eldankajärvi eis
- Kirje Karjalasta
- Irja
- Aittoniemen munnarijatsi
- Kohtalokas samba
- Vesijohtomies
- Venäläinen sikermä
- Fernströmin polkka
- Kronikka eduskunnasta
- Meksikon pikajuna
- Balladi Sutista
2003
ALRCD 027Suti Aittoniemen tuntee koko Suomen kansa, samoin kansantaiteilija Alatalon. Kun nämä kaksi kohtaavat levyn merkeissä, luvassa on jotain ainutlaatuista.
Sankarikomissaari ja ex-parlamentaarikko S u t i soittaa svengillä ja sielulla huuliharppua. Biisien välissä hän kertoo lämpimän hauskoja juttujaan säälimättä ketään yhteiskunnan tiikkailla. Myös itsensä hän pistää peliin. Veitikka on koko ajan silmäkulmassa niin soitossa kuin jutuissakin.
600 laulun mies ja ensimmäisen kauden senaattori A l a t a l o laulaa välillä kuin A. Aimo, välillä kuin mestaritenori Auvo Nuotio.
Haitaristi Humalamäen Bändi säestää kuin humaltuneena. Ihmekös tuo, kun tempot, tahdit ja soinnut mennään Sutin mukaan eikä niin kuin studiomuusikot määräävät! Innolla ovat mukana myös musiikkimiehet Mika Sundqvist ja Masi Luoma.
Cd:n avausraita mukailee Alatalo-Rinteen riimittämänä Sutin elämänfilosofiaa: Väljät valjaat ja kuolaimet sekä reilu itsekehu!
Kakkoskappaleella "Viisariton kello" on todellisuuspohja. Monet vangit lähettävät vieläkin sutille joulukortteja. Vaikka Suti oli armoton kuulustelija ja rosvojen kauhu, hän oli myös rehti. Saattoipa ostaa tutkintavangille pari askia tupakkaa omistaan. Sen laitapuolen miehet muistavat ikuisesti.
Yksi levyn huippukohta on "Des eldankajärvi eis". Luitte ihan oikein!
Legendaarinen sota-ajan laulu käännettiin aikoinaan saksaksi. Koska koko aihe oli sodan jälkeen arka, ei laulua pitkiin aikoihin uskallettu soittaa radiossa edes suomeksi. Nyt tämä tabu on rikottu. Ehkä tähän lauluun voidaan jo suhtautua lämpimällä huumorilla aikansa tuotteena. Lopussa kerrotaan kuinka "Hier haben russen im walde geschissen..." totta joka sana!
Mukana on myös "Kronikka eduskunnasta "sekä "Meksikon pikajunan" uusversio poliittisena kuplettina.
Monet Sutin nuoruuden biisit kuten "Irja", "Katariinan kamarissa" ja "Vesivehmaan jenkka" ovat saaneet hengästyttävän kiihkeät versionsa. Suti sanookin, että huuliharpun pitää kuulostaa räväkältä eikä koiran hengitykseltä.
Uudempia klassikoita ovat "Läähätän ja läkähdyn" sekä "Urjalan taikayö". "Venäläinen sikermä" edustaa jo lähes underground-huumoria.
Vaikka Sutilta on pyydetty elämänkertaa, on se jo tehty tällä levyllä. "Balladi sutista" on Alatalon kertomana kunnianosoitus miehelle, joka on uskaltanut olla myös vastakarvassa. Niin kuin Mikko laulaa "Tuollaiset sankarit ovat harvassa..."
Se, että Suti Aittoniemi on aidoimmillaan saatu ikuistetuksi tälle levylle, on todellinen kulttuuriteko.
Sutin mukana näissä lauluissa ja tarinoissa on koko sota-ajan nähneen sukupolven tunnot, joista on hyvä nuorempienkin tietää. Huuliharppumies kulkee tarinoineen vastaavassa sarjassa kuin amerikan suuret blues-ukot B.B. King ja John Lee Hooker. Hänen musiikkinsa vain on suomalaista perinnettä.
Sutissa polkee vitaalinen sisäinen rytmi, joka korvaa liiallisen ammattilaisuuden kirot.
"Hevosmiesten resepti"- levy on kansakunnan salattua muistia parhaimmillaan.
Jakelu: Musiikkijakelu Hot One Oy