alatalo vilimeinen juna cover pieni"Viimeinen juna" ja "Jumalan juoksupoika" on julkaistu

Kirjottanut Harri Rinne, Kärdla, Hiiumaa v. 2018

(ALRCD 049) - lauluja syksyllä ilmestyvältä miehen viimeiseltä albumilta
'Viimeinen juna' on laulu siitä, kun ystäviä poies nukkuu, ei kestä rakkaus ikuinen, kun tiedät että olet aikuinen ja odottelet viimeistä reissua...
'Jumalan juoksupoika' on Rautavaara-pastissi laulavasta reissumiehestä, joka hakee sielun yhteyttä yleisöönsä ja kun sen saavuttaa... Siinä on enkelien siipien havinaa...

Alatalon Mikko on uskaltanut vuosikymmenet olla oma itsensä, välittämättä arvioijista. Monenlaisia ovat olleet sitaatit: Paul McCartney on Englannin Mikko Alatalo, Phil Collins on suuren maailman Mikko Alatalo, Elton John laseissaan kuin Alatalo jne...Silti Mikko on kuin pienuutensa tunnustava pohjois-pohjalainen pienviljelijä, joka vain kylvää ja uskoo tekemiseensä, vaikka halla veis. Tuloksena on yli 50 albumia, joihin olen osasyyllinen Mutta heitä, jotka rakastavat vihata Alataloa, voin lohduttaa: nyt se loppuu. Syksyllä tulee veteraanin viimeinen albumi. Kaikki, jotka tuntevat musiikkielämää, tietävät, ettei näitä nykyään kaikkia rahan takia tehdä.

Ainakaan, jos käyttää oikeita jousia ja oikeita soittajia, niin kuin Mikko on tehnyt. Eihän miehen olisi ’kannattanut’ tehdä levyjä enää 20 vuoteen. Samalla voi kysyä, eikö tämä aseta uuteen valoon koko Alatalon uran? Oliko nuorisolaulajan tehtävä laatia Siirtomaa-Suomi-trilogia? No tulihan toki Syksyn sävel- voittoja, mutta ne olivat aika lyhyt periodi Maalaispojan urasta. Miehen rakkaus kantriin taas toteutui 2000-luvulla kolmella albumilla, vaikkei kantri Suomessa soikaan.

Coitus Intin vuodet mentiin nuoruuden innolla. Oli tuotava angloamerikkalainen musiikki suomen kielelle, Leskinen homman kärjessä. Nyt siitä tehdään elokuvaa. Me muistelemme aikaa laulussa ’Ikävä Jussia’. Sittemmin Alatalo-Rinteen elämäntilanteet ovat vaikuttaneet, millaisia lauluja syntyy. Olemme seuranneet sukupolvemme tarinaa myös tällä viimeisellä levyllä. Olemme timantin metsästäjiä. Se, kuinka suuren raakatimantin löytää, se on herrassa, mutta hiominen vaatii taitoa.

Yli kolme miljoonaa kilometriä on Alatalo ajanut ympäri tätä maata, viemässä laulujamme keikkapaikasta toiseen, yli 6000 keikkaa. Voisi kuvitella, että kaikki on nähty. Onko se vain niin syöpynyt DNA:han, että pakko mennä keikalle? Odottaa sitä Jumalan juoksupojan yhteyttä, jonka joskus lauluntekijä yleisön kanssa saa?
700 laulua, joita olemme tehneet, on osa sukupolvien viestinjuoksua. On hauskaa välillä katsoa taakse tehtyjä biisejä ja hymähtää, että noinko se tosiaan oli. Tuli katetuksi koko elämänkaari pikkuhiljaa.


Viimeinen juna- tupla CD julkaistaan 11.9.2018

KATSO VIDEOT VIIMEINEN JUNA JA JUMALAN JUOKSUPOIKA